iPhone handig voor slechtzienden of blinden

Nu aan het lezen
iPhone handig voor slechtzienden of blinden

iPhone 5 van dichtbijiPhone veel meer dan “een telefoon”

Sinds Apple met haar eerste iPhone op de markt verscheen, is er veel veranderd. De Smartphone is niet alleen veel sneller, maar de méést gebruiksvriendelijkste telefoon geworden die je vandaag de dag kunt kopen. En de mogelijkheden nemen alleen nog maar toe met elke nieuwe iOS release.

De iPhone voor blinden en slechtzienden

Onze redactie was positief verrast toen wij zeer recentelijk vernamen dat de iPhone bijzonder geschikt blijkt te zijn voor mensen met een visuele beperking. Navraag geeft aan dat zeer veel winkels (Dixons, iCenter en zelfs Apple stores) niet snel een antwoord klaar hebben voor mensen met een Visuele beperking. En dit terwijl er standaard een bijzonder hulpmiddel op de iPhone aanwezig is. Omdat wij erg zijn geschrokken van deze kennis, was dit direct aanleiding voor de redactie van Goedkoopste-iPhone.nl om hier over te gaan schrijven en u meer te informeren over deze mogelijkheden.

Voor velen – mensen zonder visuele beperking – is Siri een leuke toevoeging, maar er blijkt een nog veel mooiere toepassing op de iPhone aanwezig te zijn: Voiceover!

Voiceover – de standaard spraakservice van Apple

De functie Voiceover kunt u gebruiken om – al dan niet sprekend – door de instellingen van de iPhone menu heen te lopen. Ook kunt u Voiceover handig gebruiken voor het vinden van het dichtstbijzijnde taxi of busstation, een (eetwaren)winkel of kan het u vertellen waar u zich bevindt, wanneer de omgeving u even minder bekend voor komt. Hierbij kan dit hulpmiddel u helpen door het geven van aanwijzingen.

Voiceover aanzetten op de iPhone

Op de iPhone is de functie Voiceover terug te vinden (of aan te zetten) onder:

 • Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Voiceover >

Bij de instellingen van Voiceover zijn er nog tal van instellingen die u kunt zetten. Zo kunt u bijvoorbeeld zoom of Large text aanzetten om de lettergrootte aan te passen of kleuren aan te passen zodat u het scherm beter kunt lezen of dat ze extra voor u opvalt. Zie hier rechts een voorbeeld hoe de telefoon al snel heel anders kan overkomen!

De standaard VoiceOver op de iPhone kan voor u een zeer handige toevoeging zijn, omdat de bediening reageert op vingerbewegingen. Er is dus een fysieke interactie tussen waar u kijkt en beweegt op het scherm. U hoeft niet zoals bij sommige andere telefoons of programma’s talloze toetscombinaties te onthouden om uiteindelijk te kunnen vinden wat u zoekt.

Overal waar u met uw vinger staat, leest de iPhone met spraak voor waar u zich bevindt of welke mogelijkheden u daar hebt. Vervolgens bedient u de Menuoptie of toepassing op de iPhone door dubbel te tikken of het onderdeel te verslepen.

VoiceOver werkt dus merkbaar anders dan de schermlezers die tot nu toe op de markt aanwezig waren. De meeste schermlezers beschrijven keurig elk onderdeel op het scherm, maar ze hebben merkbaar vaak moeite om exact en juiste beschrijving te geven van het onderdeel waar u graag meer duidelijkheid over wenst. Hierdoor kan de iPhone erg handig zijn en een verlengstuk zijn wanneer deze het hardst nodig is.

Een dag uit het leven van een persoon met visuele beperking, aldus de iPhone

Om te laten zien hoe veelzijdig de iPhone kan zijn, hier een dagboek voorbeeld van Bartimeus over de iPhone van Derk die vertelt:
6:00 de wekker gaat, het is het geluid van een harp.
6:15 – 6:30 het nieuws wordt voorlezen (nu.nl)
6:30 – 7:00 nu wordt er een daisyboek voorgelezen (bookmark)
7:20 er komt een bericht van Paul binnen via (whatsapp), de iPhone leest deze voor.
8:00 op de bushalte moet ik opzoeken welke bus er zo komt (ov9292 pro). Er komt ook een sms binnen die ik voorlees.
8:30 De iPhone wijst mij de weg van busstation Zeist naar het terrein van Bartiméus (navigon)
9:00 mail, mail, mail, mail
De iPhone leest ook enkele microblogjes voor via yammer, plaats een yammerbericht, lees er nog een paar en plaats er weer een
9:45 geloer in mijn agenda
9:50 even bellen!
9:57 hij kijkt in z’n notities over een cursus
10:00 hij geeft cursus aan iemand die mij ook wil leren gebruiken. Het begint met gepruts, maar daarna gaat het beter
11:55 aan de slag met een extern toetsenbord, veel data eten denk ik
12:00 weer voorlezen in de zon (bookmark)
12:30 nog maar ’s een keer YouTube, een mailtje, een bericht wordt voorgelezen dat binnenkomt via whatsapp (whatsapp) en een programma kijken via uitzending gemist. Daarna even snel tvgids, toch nog even mailtje versturen.
13:05 ik word gebeld, dat duurt lang zeg, ze hebben het steeds over mijn grote broer iPad.
14:00 vergaderen via skype, vermoeiende bezigheid. Ondertussen komt er allerlei mail binnen en stopt die gek van alles in mijn agenda.
15:45 hij begint te praten, of ik het even met spraak wil doorgeven aan Google. Er komt ook een nieuwsbericht binnen over ‘De warmste 1 oktober ooit’, snel naar nu.nl om er meer over te lezen
16:00 hij maakt foto’s van papieren die ik voor moet lezen. Moeilijke klus waar ik nog niet zo goed in ben, maar hij lijkt tevreden. Er komt mail binnen, ik laat het daarbij behorende geluid ding dong horen
16:30 hard werken in de App Store. Lezen, klikken, o ja die is gratis, installeren dus, nog een paar recensies lezen, kopen
17:00 weer navigeren, nu naar Het Rond (navigon). Hey, hij staat stil, wat nu weer. Hij opent WikiMe en ik moet dingen voorlezen over slot Zeist. Nu weer verder met Navigon, hij weet ook niet wat hij wil
17:30 kijken naar bustijden (ov9292 pro)
17:35 nu wil hij weten wat voor weer het morgen wordt, niet alleen in Zeist, maar ook op Texel.
17:38 reisplannen van Den Dolder naar Deventer, weer via ov9292 pro. Waarom onthoudt hij niet gewoon hoe laat die treinen gaan?
18:00 hij zit op de bank te praten, ik heb even rust. Oh wacht, er komen nu een hoop bestanden binnen via dropbox. Hij gaat foto’s maken via oMoby en ik moet zeggen wat het is. Bloemen, bureaustoel, hond. Tjongejonge, hij kan er ook gewoon even heen lopen en met zijn handen voelen wat het is!
19:00 – 20:30 weer voorlezen (bookmark), en even kijken op nu.nl.

Vind het juiste abonnement voor de iPhone

iPhone 5 close-up

Een belangrijk onderdeel van de iPhone is toegang tot internet. Veel applicaties kunnen prima met een werkende Wifi verbinding werken of geiinstalleerd worden. In sommige gevallen hebben de applicaties enkel GPS nodig, welke gratis te gebruiken is. Indien u graag wilt weten waar u zich bevindt of wilt opzoeken waar de taxi, supermarkt, bushalte of post afhaalpunt is, dan heeft u buitenshuis een werkende internet verbinding nodig.

iPhone abonnementen zijn er tegenwoordig in zeer veel verschillende varianten, met elk weer een ruime keuze aan mogelijkheden. Gelukkig kunnen de meeste abonnementen tegenwoordig prima zelf samengesteld worden waarbij u zelf kunt aangeven of u meer wenst te kunnen bellen of juist meer gebruikt wenst te maken van het internet. Desondanks kan u verstrikt raken in een web van aanbiedingen waarbij u zomaar 20 tot 30 euro per maand teveel kunt betalen. Wanneer u een abonnement heeft afgesloten dat niet voldoet aan uw wensen, dan kunt u als snel elke maand een flink hogere rekening verwachten. Ondertussen zit u vast aan uw contract – meestal voor een periode van 12 of 24 maanden – en kunt u deze tussentijds vaak niet meer wijzigen.

Heeft u een vraag, over de iPhone of een abonnement? Stelt u deze dan gerust aan ons helemaal onderaan deze pagina middels het reactie formulier. U krijgt binnen een dag antwoord, gegarandeerd.

Wenst u graag meer informatie over de verschillen tussen de toestellen, zodat u voor uw zelf kunt bepalen of het wel nodig is om de snelste (en tevens duurste) toestel aan te schaffen, waarbij u al snel 50, 100 of meer euro kunt besparen? Bekijk dan onze iPhone toestel en abonnement vergelijkpagina.

Wat vind jij van dit artikel?
Heeft mij geholpen!
0%
Informatief
100%
Neutraal
0%
Gehad
0%
Nooit meer
0%
Over de schrijver
Laura Koldeweij

Laura schrijft sinds januari 2014 voor Goedkoopste iPhone en maakt hiermee deel uit van het nieuwe redactie team. Met haar voorliefde voor Apple producten, en voor de Nederlandse taal, beantwoord zij graag al uw vragen! Laura is een aanwinst voor ons team. Met name met haar inspanning om de goedkoopste nieuwe abonnementen en aanbiedingen met de iPhone 6 te vinden bij de beste online webshops en Providers.

 • theo graeven
  28 november 2015 at 20:33

  ik heb een twee jarig abonnement maar geen telefoon meer wat moet ik nou doen

 • weykamvan ommeren
  5 maart 2015 at 09:46

  geachte

  Mijn moeder is blind en wil graag een telefoon met voice over en navigatie kopen [abonnement nemen].Hierbij wil ze ook graag internet op de telefoon hebben.Als ik naar een applestore ga kunnen zij mij daar dan informatie over geven.Ze heeft op haar spraaktelefoon al wel een abonnement.

  • 5 maart 2015 at 11:46

   Beste Weykam,

   Wat voor abonnement (bundel, provider) en wat voor toestel heeft uw moeder nu?

   Want dan kunnen we dat als uitgangspunt nemen om te komen tot een op maat gemaakt iPhone abonnement. Ze wil een ruim internet abonnement want ze wil kunnen navigeren en hoe zit het met data opslag voor andere zaken zoals muziek en video…wil ze dat ook of beperkt?

   Ronald

Stel je vraag / Reageren