Vakantie tips: iOS update en fabrieksinstellingen herstellen

Nu aan het lezen
Vakantie tips: iOS update en fabrieksinstellingen herstellen

iPhone op vakantie ios update niet doenStaat de grote zomervakantie of een buitenlandse trip voor de deur? Lees dan eerst dit artikel voor tips wat je beter niet kunt doen met je iPhone om hoge kosten in het buitenland te voorkomen.

iOS update: niet doen!

Tegenwoordig volgen de minor update (8.x releases) zich kort na elkaar op. Behalve dat je een rode aanwijzing ziet staan bij je instellingen, kan het geen kwaad en doe je er zelfs goed aan om dit signaal nog even voor- of tijdens je vakantie te negeren. Na de update kunnen sommige instellingen wel eens gewijzigd of toegevoegd zijn. Normaliter kan dit geen kwaad en is het altijd goed om de meest recente update te installeren.

Als het goed is staan alle instellingen momenteel zoals het hoort, en zal je iPhone enkel synchroniseren of nieuwe versies van Applicaties downloaden zodra er een actieve WiFi verbinding is. Maar zoals je ook hier hebt kunnen lezen, is dit niet altijd het geval. Wij vertellen je verderop in dit artikel wat een van de belangrijkste instellingen zijn die je gecheckt moet hebben.

Terug naar fabrieksinstellingen: niet doen!

Indien er een belangrijke reden is om dit te doen (bijvoorbeeld wanneer iemand in de Apple Store je dit aangeeft) dan moet het, maar zo vlak voor vertrek van je (zomer)vakantie of buitenlandse trip, kan dit je wel eens duur komen te staan.

Reden: Onze redactie kreeg veel reacties binnen van mensen waarbij de eerste- of tweede dag in het buitenland ineens honderden MB’s aan data werd verbruikt, terwijl zij nergens mee bezig waren.

Oorzaak: Na het herstellen van de Fabrieksinstellingen is je iPhone zo goed als leeg. Na aanmelding bij iCloud of iTunes, zullen al je app en bijhorende informatie, gegevens en instellingen worden hersteld. Ook je foto’s en video’s.

geen wifi is geen updatesJe kunt je dus wel voorstellen dat dit geen 100MB of 200MB zal zijn, maar al snel enkele GB’s aan data betreft. Voor 80% zijn alle applicaties, instellingen en achtergronden al binnen enkele minuten hersteld. Mooi denk je, dan kan ik morgen of over een paar dagen wel met vakantie. Fout.

Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat dit proces op de achtergrond nog wel even doorgaat. Bijvoorbeeld je mailbox die langzaam per 100 oude berichten wordt aangevuld, of je whatsapp (groeps)berichten die ook al snel enkele honderden MB’s groot kunnen worden door meegezonden foto’s. Dit proces mag (of behoort) enkel te lopen bij een actieve WiFi verbinding. Maar kan ook over je mobiele (dure) internet verbinding!

Oplossing: Ga naar je instellingen > iCloud > Documenten/gegevens > Gebruik mobiele data (controleer dat deze instelling UIT staat)

internet instelling voorkomen hoge kosten

Je zou er voor kunnen besluiten (wij doen dit wanneer wij weten dat er een paar dagen geen WiFi binnen bereik is) om deze hele functie uit te schakelen.

Wat vind jij van dit artikel?
Heeft mij geholpen!
71%
Informatief
29%
Neutraal
0%
Gehad
0%
Nooit meer
0%
Over de schrijver
Remco Toele

Remco doet al onderzoek naar iPhone en abonnementen sinds het bekend werd dat in 2007 de eerste iPhone toestellen naar Nederland zouden komen. Sinds 2008 schrijft hij voor Goedkoopste iPhone en maakt daarmee een belangrijk deel uit van de redactie. Met zijn grote voorliefde voor Apple producten, en kennis van de Nederlandse Telecom markt, bekijkt hij kritisch alle abonnementen en vergelijkt hij deze met alle modellen, providers en abonnementsvormen.

 • Joren
  9 juli 2015 at 09:17

  Hoe kan dit!?! Dit staat bij mij ook aan, maar ben in nederland nog nooit over mijn maandbundel gegaan. Den kdat het wel meevalt, maar beter veilig. Ik heb hem uitgezet.

  • 11 juli 2015 at 09:57

   Beste Joren, wanneer je je in Nederland bevindt en je internet bundel toereikend genoeg is, kan het goed zijn om deze instelling aan te zetten (of te laten staan). Omdat je gegevens dan continu gesynchroniseerd worden met Apple/iCloud. Gedurende dag zal dit proces geleidelijk aan plaatsvinden over WiFi en 3G/4G. Je hebt dan ten alle tijden een consistente backup van je iPhopne en instellingen. Mocht je telefoon (wat wij niet hopen) gestolen worden of defect raken, dan zal je nieuwe iPhone exact zo zijn als dat je oude was op het laatste moment dat hij het nog wel deed.

   Maar wanneer je in het buitenland bent kun je maar beter deze instelling uit hebben staan.

Stel je vraag / Reageren